Repareren van betonrot in je betonvloer

Wat is betonrot?

De meest voorkomende schade aan je beton wordt veroorzaakt door betonrot. Betonrot ontstaat doordat de ijzeren constructie van een betonvloer roestplekken vertoont. Door de roestplekken zet de betonvloer uit. Hierdoor kan er ruimte ontstaan en hierin kan vocht terecht komen. De vochtplekken zorgen weer voor nog meer roestvorming. Je vloer zal nu scheuren vertonen en hier en daar zefs afbrokkelen. Dit wil je natuurlijk niet. Het liefst wil je dit zelf oplossen. Zijn betonreparaties mogelijk? Hoe pak je dat aan? Hieronder lees je meer over betonvloerreparatie.


Zelf repareren van kleine plekken betonrot

Als er niet al te grote plekken betonrot in je vloer zitten, kun je ook zelf de betonvloer reparatie uitvoeren. Als de rot niet al te veel verspreidt in het beton zit en het nog niet te diep zit kan je zelf wat beton weghakken. Je kan ook proberen stukken zelf weg te boren. De weggehakte of weggeboorde stukken rot vul je dan op met nieuw aangemaakt beton. Als je weinig tot geen ervaring met dit soort activiteiten hebt, vraag dan om hulp bij experts. Om verder betonrot te voorkomen hoort bij een betonreparatie ook het aanpakken van het ijzerwerk. Hierdoor is immers de ellende begonnen.


Aanpakken van het ijzerwerk

Betonreparaties kosten tijd en geduld. Het zal even duren voordat je het bewapeningsijzer tevoorschijn hebt getoverd. Als dit gelukt is door boren en hakken, zal je al snel zien waar de roestplekken zitten. Het ijzerwerk kun je met een staalborstel betonvrij maken. Vervolgens gebruik je loodvrije menie om het ijzerwerk voor verder roesten te behoeden.
Als je er zeker van bent dat het raamwerk goed onder handen is genomen, is het tijd om de vloer weer opnieuw te storten.


Opnieuw storten betonvloer

We zijn nu gekomen bij het laatste gedeelte van de betonreparatie, het opnieuw storten van de betonvloer. Als alles verwijderd is kun je beginnen. Gebruik hiervoor reparariemortel. Als je een dikke laag beton nodig hebt, moet je het in delen gaan storten. Een laag mag ongeveer vier centimeter dik zijn. Zorg na het storten voor het steeds bevochtigen van de vloer. Als je dit niet doet dan verbindt de mortel zich niet goed genoeg. wanneer de laag erop ligt, is het zaak de vloer weer recht te krijgen. Hiervoor kun je gebruik maken van een grote lat of een plamuurmes. Ook nu heb je even geduld nodig. Pas na enkele dagen is de vloer voldoende hard. Nu kun je kijken of je betonvloerreparatie goed gelukt is. En ook nu geldt, vraag hulp aan experts als je er even niet uitkomt!